Dýně na talíři 3krát jinak


Čas dýní je v plném proudu a nejde jen o nápaditou podzimní dekoraci. Dýně je výbornou surovinou v kuchyni. Způsobů přípravy je celá řada. Dýně, konkrétně oblíbený druh Hokaido, je zároveň hodnotným zdrojem vitamínů a významných stopových prvků. Přinášíme vám tři dýňové recepty, tradiční i netradiční.
Dýně na talíři 3krát jinak

Dýně a výživová hodnota

Oblíbenost dýně Hokaido stále roste a není se čemu divit. Jak již bylo řečeno, dýni lze upravit na velké množství způsobů, naslano i na sladko. Má i velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Bez nadsázky ji lze nazvat vitamínovou bombou. Obsahuje vitamíny A a C, ale také vitamíny skupiny B a karotenoidy. Klíčový je také obsah minerálních látek, které se významně podílí na fungování lidského těla.  Jsou to draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek, vápník a železa. Vysoký obsah vlákniny a přitom nízká energetická hodnota pasují dýni i na dietní potravinu vhodnou při redukci váhy.

Kojenecké příkrmy z dýně

Díky přirozeně sladké chuti je dýně oblíbenou součástí prvních příkrmů pro naše nejmenší. Její sladkou chuť si děti snadno zamilují. Vzhledem k tomu, že obsažený vitamín A a karotenoidy jsou látky rozpustné v tucích, je potřeba dýňový příkrm doplnit kapkou kvalitního oleje. Jedině tak docílíme toho, aby se tyto hodnotné látky dostatečně vstřebaly a mohly být v těle dítěte využity.     

Dýňová polévka plná vitamínů

Dýňová polévka

Polévka je základ, takže s ní začneme. Nejprve si připravíme následující suroviny.

  • dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 1 jablko
  • 1 brambora
  • 1 červená paprika
  • čerstvý zázvor
  • 100 ml smetany
  • kurkuma, sůl, dle chuti chilli

Dýni umyjeme a nakrájíme na kostky. Hokaido má oproti ostatním druhům dýní tu výhodu, že není nutné ji loupat. Kůra vařením snadno změkne. Navíc právě kůra obsahuje velké množství živin, které tak zůstanou zachovány.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme dýni, nakrájené jablko, bramboru, papriku a zázvor. Postupně přiléváme vývar. Osolíme a okořeníme dle chuti. Nakonec vše rozmixujeme do hladka a zjemníme smetanou.

Anketa

Přidávali jste dýni do prvních příkrmů?
50 %
50 %

Dýňové rizoto

V jednoduchosti je krása a platí to i o jídle. Rizoto po italsku je toho jasným důkazem. Stačí pár ingrediencí a dobrota je na světě.

  • dýně Hokaido
  • cibule
  • máslo
  • kulatozrnná rýže
  • suché bílé víno
  • zeleninový vývar
  • strouhaný parmazán
  • sůl

Na másle osmahneme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou dýni. Po pár minutách vsypeme rýži a mícháme tak, aby se všechna zrnka obalila máslem. Přilejeme víno a po odpaření postupně přiléváme vývar. Přiléváme a promícháváme. Vaříme, dokud rýže nezměkne. Na závěr přimícháme strouhaný parmazán a dle potřeby přisolíme.

Kynuté dýňové buchty

Tento recept určitě vysloveně tradiční není. O to větší překvapení vás čeká, až výsledek ochutnáte.

Kynuté dýňové buchty s pekanovými ořechy

Těsto

  • kvásek – vlažné mléko, ¾ kostky droždí, trocha cukru a trocha mouky
  • 450 g hladké mouky (možno použít špaldovou nebo celozrnnou)
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 250 g dýňového pyré
  • Sůl

Náplň

  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru nebo medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g dýňového pyré

Na potření buchet před pečením použijeme rozkvedlané vejce a posypeme nakrájenými pekanovými ořechy.

Poleva

  • šťáva z jednoho pomeranče
  • moučkový cukr

Nejprve nakrájíme dýně, podusíme do měkka a rozmixujeme na jemné pyré. Zaděláme kvásek a spolus dalšími ingrediencemi vymícháme těsto, které necháme asi hodinou kynout. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta tenkou placku a potřeme připravenou náplní. Přeložíme krajní částí placky přes sebe tak, aby vznikla menší placka s náplní uvnitř. Nožem nakrájíme na delší pruhy. Pruh těsta vezmeme, stoučíme po vlastní ose do spirály. Vzniklou spirálu stočíme do kulaté placky – buchty a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 30 minut do zlatova. Ještě teplé buchty polejeme pomerančovou polevou.

Dobrou chuť! 

Zdroj: www.dyne-hokaido.cz, Drozdi.czwww.celostnimedicina.cz

Foto: Pixabay.com, archiv redakce



Imagem

Jaký je váš nejoblíbenější dýňový recept? Sdílejte své tipy a recepty s ostatními maminkami.

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook