Pomoc, nechce kapra!

20.12.2018 Renata Šejnová

Kapr s bramborovým salátem je prostě štědrovečerní klasika. Jenže co dělat, když se váš potomek na kapříka netváří, nebo se s výrazem znechucení odvrací od stolu? Poradíme, čím kapra nahradit, a přesto zůstat „tradiční”.
Pomoc, nechce kapra!

Tradice

Ruku na srdce, klasické české štědrovečerní večeři děti moc neholdují. Na kaprovi jim vadí kosti, v salátu si najdou něco, co nejedí...dloubou se v jídle a vám pomalu dochází nervy. Ze zlatého hřebu večera se tak pomalu stává noční můra. Nikde však není psáno, že se na Vánoce musíte cpát kaprem. Proč ho tedy jíme a čím ho nahradit?

Imagem

Ryba patří k tradičním symbolům křesťanství. Většina Kristových následovníkům byla původem rybáři. Tradice vánočního kapra však není bůhví jak stará. Na stolech prostých Čechů se kapr v podobě, v jaké ho známe dnes, objevuje teprve až ve 20. letech 20. století. Před tím na český štědrovečerní stůl patřil hlavně houbový kuba. Polévka také nebyla rybí, ale například hrachová nebo čočková. Luštěniny totiž měly zajistit zvelebení majetku v nadcházejícím roce.

Milovaný losos

Losos patří mezi nejčastější ryby v našem jídelníčku. Na rozdíl od kapra je téměř bez kostí a bez zápachu. Velmi často bývá alternativou ke štědrovečerní večeři pro ty, kdo kapra zrovna nemusí.

Úprava lososa je snadná a má mnoho variant. Obalte jej klasicky v trojobalu, upečte s bylinkami, nebo jen osolte a pokapte citronem. Místo bramborového salátu můžete dětem připravit bramborovou kaši a dušenou zeleninu.

Pokud chcete vyzkoušet něco jiného než lososa a zároveň zůstat u mořských ryb, vsaďte na tresku nebo pražmu královskou. Jejich maso je jemné a také téměř bez kostí.

Imagem

Sladkovodní ryby

Trváte na rybě k večeři, ale raději byste sladkovodní? Velmi oblíbenou sladkovodní rybou nejen v České republice, ale napříč celou Evropou, je pstruh. Jen na našem území se vyskytují 4 druhy. Máte tak jistotu, že rybí maso bude čerstvé.

Pstruha pečte v alobalu, s bylinkami a plátkem citronu nebo pomeranče, radí Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Klasika jménem řízek

Řízek, u nás o Vánocích nazýván také „vepřový kapr”, je pro všechny, kteří neholdují rybám, tradiční vánoční večeří.

Chcete-li zkusit zdravější variantu, obalte řízky v kukuřičné strouhance, která tolik nesaje tuk. Kukuřičná strouhanka také více křupe a moje děti ji milují. Pokud se chcete vyhnout smažení, řízky obalte a upečte je v troubě.

Tradice bez masa

Tradiční houbový kuba si opět získává své místo na výsluní. Jestli mají vaše děti rádi houby, neváhejte a připravte kubu. Případně můžete zkusit obalit místo masa tempeh (chutnější varianta tofu).

Letem světem

Kdo říká, že se na Vánoce musíte držet jen české klasiky? Inspirujte se v zahraničí a připravte si štědrovečerní menu na jiný způsob. Kolik zvyků přejímáme ze zahraničí? Pokud nelpíte na tradicích, není důvod držet se striktně našeho pokrmu. Hoďte očko k našim sousedům na Slovensko, oblíbená je polévka kapustnica (naše zelňačka), nebo třeba bohatá konšelská mísa z Německa.

Co jíte ke Štědrovečerní večeři vy? Trváte na tradici nebo necháváte každého dle jeho chuti? Podělte se s námi o recepty.

Zdroj (foto): Pixabay.com

 

Odmítá Vaše dítě na Štědrý den kapra? https://www.mom4moms.cz/forum/odmita-vase-dite-na-stedry-den-kapra_fv475

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook