Pomocník jménem domácí pekárna

12.12.2019 Jana Novotná

Kdo by nemiloval vůni čerstvě upečeného chleba. Domácí zdravý a chutný chléb však vyžaduje mnoho času a práce. Lze to udělat i jinak? Skvělým pomocníkem je domácí pekárna. Co vše v ní dokážete připravit a dle čeho vybírat?
Pomocník jménem domácí pekárna

Kvalita pečiva v obchodech je v posledních letech velice diskutované téma. Tradiční způsob pečení chleba ale vyžaduje zkušenosti a jistou dávku trpělivosti. Míchání ingrediencí, hnětení těsta, čekání na nakynutí, opětovné hnětení, pečení a následný úklid. Chcete domácí chléb, ale toto vše si usnadnit? Zvažte nákup domácí pekárny. Při jejím použití pouze nasypete suroviny ve správném množství do pekárny a necháte ji pracovat. Pekárna si vše nahřeje, promíchá, uhněte a nechá vykynout. Poté se kynuté těsto upeče a domov provoní čerstvě upečený chléb. Ještě snazší varianta je využití přímo chlebové směsi, kde jsou již správné poměry surovin a nemusíte se bát zdrcnutí.

Anketa

Pečete domácí chleba?
16.67 %
16.67 %
16.67 %
50 %

Proč si pořídit domácí pekárnu

Na rozdíl od chleba ze supermarketu, který je plný syntetických přísad, domácí obsahuje pouze přírodní suroviny. Pouze vy rozhodujete o kvalitě surovin, které do chleba dáte. Můžete nakoupit kvalitní mouku přímo ze mlýna, u celozrnných budete mít jistotu, že jsou opravdu celozrnné, a ne pouze dobarvené. Kromě mouky, droždí a vody můžete přidat další přísady jako různá semínka, ořechy, cibuli, olivy, uzeniny nebo bylinky. Každý podle své chuti. Vždy víte, z čeho je chleba připravený, a že není z rozmrazeného polotovaru.

Příprava chleba je velice jednoduchá. Pekárna peče v podstatě sama, důležité je ohlídat si pouze správné suroviny.

Přestože chléb v obchodě není výrazně drahý, v dlouhodobém horizontu dokáže domácí pekárna ušetřit mnoho peněz. Nespornou výhodou je i minimum nepořádku, který po pečení zůstane. Již vás nečeká žádné odmáčení těsta a namožená ruka od hnětení.

V pekárně snadno upečete bezlepkový chleba.

Domácí pekárna: řešení pro celiaky

To, že víte, z čeho je chléb dělaný ocení zejména lidé s citlivostí na lepek či jinými potravinovými omezeními. Léčba celiakie spočívá v dodržování bezlepkové diety, tedy vynechání obilovin a všech potravin, z nich vyrobených. Nakoupit si tak pečivo v běžné pekárně je téměř nemožné. Mnoho lidí si ale nedokáže život bez čerstvého pečiva představit. Bezlepkové výrobky nabízí větší obchody s potravinami, cena je ale často vysoká, je omezený výběr a pečivo bývá často trvanlivé. Opravdovým pomocníkem pro celiaky je domácí pekárna, která umožní připravit téměř jakékoliv pečivo bez lepku. A nejen to. Důležité je vybrat si pekárnu se samostatným bezlepkovým programem, který vychází z odlišných použitých surovin i konzistence těsta.

Co vše zvládne pekárna připravit

Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Ačkoliv to z názvu může působit tak, že v pekárně lze připravit pouze chléb, opak je pravdou. Kromě toho v ní lze připravit i vánočku, různé dorty nebo bábovku. Počítat musíte s trochu jiným tvarem, obvykle se jedná o kvádr. Domácí pekárna zvládne i kynuté těsto např. na bagety, pizzu nebo koláčky, které pak upečete v troubě. Stejně tak lze udělat těsto i na knedlíky.

S programem míchání a nahřívání zvládnete i marmelády, šťávy, kaše, jakýkoliv nákyp, rizoto nebo i guláš. Pekárny umožňující regulaci teploty lze využít i na přípravu domácího kvásku, sýrů nebo jogurtů. Jedná se tedy o velice multifunkčního pomocníka do kuchyně.

Pekárna pomůže s vánočním cukrovím

Pokud každoročně chystáte několik druhů cukroví, zjednodušte si přípravu a nachystejte těsta na vánoční cukroví v domácí pekárně. S přehledem zvládne těsto na perníčky i linecké. Skvělým pomocníkem vám jistě bude i při přípravě těsta na vánočku.

V době svátků a návštěv nemusíte také objíždět různé obchody ve snaze nakoupit alespoň pečivo na chlebíčky, ale v klidu domova nachystat do pekárny suroviny a poté pohostit návštěvu čerstvou, byť hranatou, vekou.

Pekárna vám pomůže s přípravou těsta na vánočku i cukroví.

Co zvážit při výběru domácí pekárny?

Rozhodujícím faktorem je hmotnost upečeného chleba. Pekárna umožňuje pouze pečení jednoho bochníku chleba najednou. Pokud tedy máte velkou rodinu, nemusí vám množství stačit. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmezí 500 g až 1000 g.

V závislosti na velikosti vyberte správný počet háků (hnětačů). Nejlépe promíchá těsto pekárna se dvěma hnětači, u menších pečících nádob jeden úplně postačí. Pracujete-li častěji s tužším těstem, určitě volte dvouhákové pekárny. U většiny pekáren jsou háky při pečení v těstě, proto je nutné počítat s tím, že v chlebu zůstanou díry.

Předem také zvažte, které programy jsou pro vás u pekárny důležité. Dívejte se především na jejich rozmanitost a případně na možnost vlastního nastavení. Programy Chléb, Těsto, Marmeláda jsou takové minimum. Nejmodernější stroje nabízí řadu sofistikovaných funkcí. Od intuitivních tlačítek až po snadno čitelné displeje, časovače, regulace teploty aj. Zajímavým doplňkem je automatický dávkovač, který ve správný okamžik přidá do těsta suroviny jako semínka, rozinky, sušené ovoce aj., které by jinak znesnadňovaly správné hnětení těsta. 

Při orientaci mezi všemi dostupnými funkcemi a doplňky vám může pomoci třeba internetový test nejlepších domácích pekáren s recenzemi a jejich hodnocením.

Domácí pekárna je poměrně náročná na prostor. Pokud bojujete v kuchyni o každý volný centimetr, doporučujeme zvážit, zda pekárnu opravdu potřebujete a využijete. Stanovte si, jak často ji budete používat, které potraviny v ní budete připravovat a pro kolik lidí.

Láká vás představa mít klidně každý den čerstvé domácí pečivo? Nákupem správně zvolené domácí pekárny jistě neprohloupíte. A v létě se můžete vrhnout třeba i na výrobu domácí marmelády, kterou jste doteď možná neměli odvahu vyzkoušet.

Zdroje: www.mojepekarna.cz, www.zivotsdietou.cz

Foto: Pixabay.com

Máte zkušenosti s domácí pekárnou nebo zvažujete její koupi? Diskutujte s ostatními.

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook