Štědrovečerní večeře pro kojící matky

22.12.2019 Redakce

Vánoční čas se nezadržitelně blíží. Mnozí si svátky nedokážeme představit bez typické štědrovečerní večeře, tedy kapra s bramborovým salátem. S ohledem na kojení často uvažujeme o tom, jaké jídlo a potraviny jsou vhodné, co dítěti neuškodí, nebo nezpůsobí bolení bříška. O Vánocích nás navíc lákají dobroty, které si běžně v průběhu roku nedopřejeme. Jak tedy skloubit vánoční dobroty s kojením?
Štědrovečerní večeře pro kojící matky

Když se chce...

Téměř každé jídlo z vánočního menu se dá pozměnit tak, aby bylo lehce stravitelné jak pro nás, tak následně ve formě mléka i pro děťátko. Zřejmě nebudeme naše děti kojit do jejich zletilosti, proto jeden či dva roky bez smažené ryby a hrášku v bramborovém salátu přeci vydržíme, ne? Také neznamená, že když miminku v prvních měsících jeho života nedělá námi snědená potravina dobře, že se to v průběhu jeho vývoje nezmění. Vše je individuální, a proto poslouchejme zejména svůj zdravý rozum a sledujme děti. Díky tomu se lépe zorientujeme v tom, co jíst při kojení a čeho se raději vzdát.

Na druhou stranu preventivně vynechávat velké množství potravin je spíše nežádoucí. Je potřeba, aby kojící maminka jedla pestrou zdravou stravu. Jednak kvůli dostatku všech živinm a stopových prvků, ale také proto, že se tak miminko seznamuje s velkým množstvím různých chutí. Ani vynechání případných alergenů není nutné, naopak právě tohle může následně postupně k alergiím vést. 

Mnohdy se stejně přes veškerou snahu bolavému bříšku miminka nevyhnete. A právě maminčin stres z toho, zda může sníst tohle nebo ono, celou situaci spíše zhoršuje. Proto nic nepřehánějte a zbytečně si nedělejte vrásky.  

Ani při kojení se nemusí vzdát vánočních dobrot.

 

V následujících řádcích můžete načerpat inspiraci pro právě se blížící vánoční svátky. Pokusíme se nastínit, jak by mohlo vypadat sváteční menu pro kojící maminku, aby bylo bříško jejího děťátka, i jí samotné, spokojeno. 

Rybí polévka

Ti, co si o svátcích rádi koupí kapříka, mohou vyzkoušet tuto osvědčenou a žaludek nedráždící rybí polévku. Neobsahuje cibuli, ani jiné nadýmavé potraviny či koření a je opravdu výborná.

Budeme potřebovat: rybí hlavy, vnitřnosti, jikry, mlíčí a další odřezky, kořenovou zeleninu v podobě mrkve, petržele a celeru, sůl, nové koření, bobkový list, máslo a polohrubou mouku.

Hlavy a další části ryby vaříme zhruba 30 až 45 minut, následně je vyndáme, vývar přes jemné sítko přecedíme a necháme chladnout. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme hotovým vývarem. Do hrnce vložíme nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou můžeme předem orestovat na másle. Uvolní se tak více její vůně a chuť. Přidáme rybí vnitřnosti, ne však jikry a mlíčí. Mezitím, co se polévka vaří, obereme maso z kapřích hlav a spolu s jikrami a mlíčím jej ke konci vaření přidáme do polévky, vše ještě chvíli společně povaříme. Dle chuti přidáme sůl. Výborně se do této polévky hodí krutony z houstiček. 

Anketa

Večeříte na Štědrý den smaženého kapra s bramborovým salátem?
75 %
25 %

Kapr na másle s kmínem

Vánoční strava při kojení může být zapeklitá, pokud však máme vhodný recept, není to žádná věda. Velmi jednoduše a chutně lze připravit také kapra, nebo jinou rybu, kterou máme rádi.

Potřebujeme: filety z kapra i s kůží, máslo, sůl, kmín a citronovou šťávu.

Rybu osolíme, okmínujeme a na rozpuštěném rozehřátém másle smažíme do zlatova. Před podáváním pokapeme citronovou šťávou.

Lehký bramborový salát

Vánoce bez bramborového salátu by asi nebyly to pravé. V odlehčené verzi si jej můžeme s klidným svědomím udělat jak na Vánoce, tak i kdykoli v průběhu roku.

Budeme potřebovat: kilo brambor uvařených ve slupce, 300 g uvařené mrkve, 400 g jablek, citron, 150 g sterilovaných okurek, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce oleje, kelímek bílého jogurtu, pažitku, sůl a pepř.

Postup je stejný jako u většiny bramborových salátů. Mrkev s bramborami přetlačíme přes mřížku, přidáme na kostičky nakrájená jablka, která jsme namočili do vody s citronem, aby nezhnědla. Přidáme nastrouhané nebo na kostičky nakrájené okurky, hořčici rozmíchanou s olejem a solí, případně i pepřem. Vše průběžně mícháme, na závěr přelijeme jogurtem a posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou. Dle chuti dosolíme. 

 

K Vánocům patří také dobré pití, při kojení si můžeme udělat třeba nealkoholický punč. Stačí nám k tomu 1,5 sklenice pomerančového a 1,5 sklenice jablečného džusu, 1 sklenice vody, 2,5 lžíce vymačkané pomerančové šťávy, 1,5 lžíce citronové šťávy, polovina jablka nakrájeného na kostičky a jedna lžíce punčového koření. Všechny ingredience vaříme v hrnci asi 10 - 15 minut.  Pak už si jen užíváme vůně a chuti a hlavně vánoční pohodu. 

Zdroj: www.poradkyneprikojeni.cz, kojeni.net

Foto: Pixabay.com

Co dobrého se bude podávat na Štědrý den u vás? Dejte maminkám tip nebo se podělte o své zkušenosti,

Jedná se o revizi článku ze dne 20.12.2017 od autorky Radka Kawuloková.

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook