Vánoční pečení bez lepku


Vánoce jsou neodmyslitelně spjaté s pečením cukroví, a zde se nabízí otázka, co s všudypřítomným lepkem? Pokud máte doma celiaka, určitě už víte jak na to. Ale třeba jste začátečníci, nebo vám přijde návštěva, která lepek nemůže… a třeba to chcete, tak jako já, prostě jen zkusit.
Vánoční pečení bez lepku

Letos jsem se rozhodla, že upeču bezlepkové cukroví. Nejsem nijak zdatná pekařka, ale pár plechů už jsem zvládla, tak jsem si řekla, že zkusím i tohle. Potěším své bezlepkové přátele a „bio“ děti mých kamarádek a zkusím upéct medové perníčky.  Jsem "gluten" laik, a tak samotnému pečení předcházela příprava „jak na to".

Najít recept, koupit ingredience. Sednout k počítači a vyhledat postup, jak zhotovit ty nejlepší medové bezlepkové perníčky, bylo v celém procesu to nejjednodušší. Na internetu naleznete nepřeberné množství návodů, postupů, receptů, rad a tipů.

Trochu problém byl nákup. Vše musí být samozřejmě bez lepku, tedy i koření. Po delším hledání jsem našla. Většinou musíte zamířit do nějakého obchodu zdravé výživy, ale speciální oddělení, ve kterém byste mohli alespoň část nákupu obstarat, naleznete i v některých větších řetězcích. Něco málo jsem doma měla, pár věcí dokoupila a jdeme na to.

Imagem

Ve všech receptech je uvedeno, že pokud má mít těsto správnou konzistenci, musíte použít alespoň dva druhy mouky (například kukuřičnou a rýžovou). Já jsem ovšem doma měla pouze mouku kukuřičnou… A nebyla bych to já, kdybych si neřekla, že to půjde i bez toho. Nepůjde. Věřte mi, že když smícháte dva druhy mouky tak, jak to stojí v receptu, ušetříte si hodně času a nervů.

Recept a ingredience

400 g kukuřičné mouky a rýžové mouky

50 g medu

50 g javorového sirupu

50 g moučkového cukru

kypřící prášek

skořicový cukr

perníkové koření

jedlá soda

2 x vejce

máslo

(vejce na potření)

Smícháme suché ingredience, promícháme a postupně přidáváme vše ostatní. Dobře rozpracujeme a necháme minimálně do druhého dne odležet v ledničce. Vyválíme těsto, formičkami vykrájíme perníčky, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 7 minut do zlatova. U klasických medových perníčků se čeká týden, dva než budou měkké, ale tyhle můžete jíst klidně hned z plechu jako moje dcera, která mi celou dobu pomáhala a dokonce mě uklidňovala, když viděla, že to moje jednosložkové těsto nejde vyválet… Nakonec byly i tyto perníčky jedlé a všichni si je chválili, ale u druhé várky už jsem – pro jistotu – použila dva druhy mouky a vše šlo hladce. A můžu potvrdit, že i ti, co lepek jíst mohou, si na vánočním večírku pochutnali a nepoznali rozdíl.

Imagem

Pokud se Vám péct nechce či nestiháte, nic se neděje. Možností jak pořídit bezlepkové cukroví je víc:

  • hotové, napečené cukroví lze koupit v obchodě
  • můžete si pořídit pouze bezlepkové (třeba listové) těsto a zbytek doma zvládnete
  • objednáte si ho u cukrářky
  • najdete si zakázkové pečení na internetu
  • anebo poprosíte kamarádku, babičku, tetičku a ona vám třeba odlehčí a napeče za Vás
  • nepečte a dejte si nějaký raw zákusek

Přeji Vám dobrou chuť a pečení zdar!

 

Máte nějaký zajímavý vánoční bezlepkový recept? Podělte se!

Zdroj (foto): Pixabay.com

Osobní archiv J. M. Žaganová

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook