Zabavte děti v kuchyni


Někdy není snadné dětem vymýšlet nápaditý program, zvlášť teď o neplánovaných prázdninách. A největší pohroma pro děti je nuda, to každý rodič moc dobře ví. Přinášíme pár tipů, jak děti doma zabavit, a sice přímo v kuchyni.
Zabavte děti v kuchyni

Kuchyň je srdcem domova a maminky v ní tráví hodně času. Kde tedy efektivněji děti zabavit než právě zde. Můžete jim svěřit drobné pomocné práce, určitě budou nadšení pomocníci. Předčítáním receptů se dokonce potrénuvují ve čtení. A nebo se prostě můžete společně pobavit přípravou veselých svačinek.

Lívance "Upíři"

Co budeme potřebovat?

  • 120 g ovesných vloček
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • červená marmeláda podle chuti, ideálně rybízová
  • loupané mandle
  • šlehačka
  • rybíz nebo borůvky

V jedné míse smícháme ovesné vločky, mléko, vajíčka a špetku soli. Těsto necháme chvíli odležet. V lívanečníku na pár kapkách oleje usmažíme lívance. Polovinu lívanců potřeme marmeládou, do zbylých zapíchneme oblou stranou 2 menší a dvě větší mandle. Lívence s madlemi přiklopíme na potřené a ozdobíme šlehačkou a borůvkami nebo rybízem.

Připravte s dětmi veselou svačinku.

Housenky

Co budeme potřebovat?

  • hroznové víno
  • čokoláda na vaření
  • 1 lžíce másla nebo ztuženého tuku
  • antiperle nebo cukrové zdobení ve tvaru kuliček
  • jehla a nit

Nejprve navlečeme nit na jehlu. Jednotlivé hrozny navlečeme na vńit jako korálky.  Na vodní lázni rozpustíme v hrnečku čokoládu společně s tukem. Navlečené hrozny položíme na potravinovou folii a polijeme pečlivě čokoládou. Jako očička housenek použijeme antiperle nebo cukrové kuličky. Necháme housenku ztuhnout v lednici. Po úplné ztuhnutí čokolády opatrně vytáhneme nit.

Imagem

Anketa

Necháváte děti v kuchyni pomáhat?
66.67 %
0 %
33.33 %

Litý perník s ovocem

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • kakao
  • 2 jablka
  • čokoláda na vaření
  • strouhaný kokos na posypání

Imagem

Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a spolu s moukou, cukrem, mlékem, olejem, vejci, kypřícím práškem a kakaem smícháme v míse na řidší těsto. Vymažeme plech máslem a vysypeme moukou, vlijeme těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Vychladlý perník polijeme rozpuštěnou čokoládou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout.

Náš tip

  • do těsta můžeme přidat i na drobno pokrájené nebo rozmixované kompotované meruňky
  • bezlepková varianta - díky ovoci je těsto vláčné, proto můžeme místo klasické mouky bez problémů použít i mouku bezlepkovou
  • upečte perník ve vyšší formě, vychladlý překrojte a natřete oblíbenou marmeládou

Zdroj: Šmikmátorová, P., Drobný, L., Němeček, L., Receptíky pro kuchtíky, 1. vyd. Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2797-1

Foto: archiv redakce

 

Sledujte nás na Facebooku

Jak kouzlíte s dětmi v kuchyni vy? Podělte se o své tipy a recepty s ostatními.

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook