Připravte dětem zdravou snídani


Moderní doba klade stále větší požadavky na náš čas i energii. Nejen dospělí musí strávit celý den na nohou a plně se soustředit na činnosti, jež během dne vykonávají, platí to i pro děti. Vydatná zdravá snídaně, která jim dodá potřebnou energii k nastartování těla i mysli, je tudíž zásadní. Jak by ale měla taková snídaně vypadat? Jak se vyznat v množství názorů odborníků, které si mnohdy i protiřečí?
Připravte dětem zdravou snídani

Ranní start i prevence

Nejspíše každý z nás byl již někdy poučen o tom, že snídaně je základem dne. A to především pro její energetický přínos. Z celkového denního příjmu energie by měla snídaně obsáhnout 20-25%. Přitom by měla probíhat zhruba 1-1,5 hodiny od probuzení. Tím, že naučíme naše děti správně snídat, jim můžeme nejen dát psychickou vzpruhu pro jejich celodenní objevování, ale také jim zajišťujeme optimální fungování metabolismu.

Špatné stravovací návyky mohou vést ke zpomalení metabolismu, což může mít za následek i obezitu. V České republice je asi 1/3 dětí obézních. Dalšími následky mohou být cukrovka, problémy s tlakem, kardiovaskulární potíže nebo řídnutí kostí. Snídaně je tedy jedním ze základních pilířů správného růstu a vývoje našich dětí i prevencí mnoha onemocnění.

Pestrost a vyváženost s ohledem na věk a výkon

Dítě, stejně jako my dospělí, potřebuje kvalitní zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, dostatek vitamínů i minerálních látek a dalších stopových prvků. I když tento základ zůstává neměnný, potřeba jednotlivých živin se poměrově mění v závislosti na věku. Batolata a předškolní děti se stále ještě neobejdou bez pořádné dávky vápníku. V tomto věku by měl být jeho denní příjem kolem 800 mg. U školáků dochází postupně ke zpomalení růstu a tím i ke snížení potřeby vápníku. Na druhou stranu se zvyšuje psychická zátěž, potřeba pozornosti a soustředěnosti, což vyžaduje vyšší nároky na příjem železa, vitaminů skupiny B, vitaminu C i A, a také kyseliny listové. Tyto látky jsou klíčové pro zajištění správné funkce mozku a nervové soustavy.

Co se energetické potřeby týká, u dětí školního věku je o zhruba 200 kcal vyšší než u dětí předškolního věku. Dětem ve věku 6 až 12 let potřebujeme stravou zajistit tedy asi 2000 kcal/denně, ve starším školním věku dokonce až 3000 kcal/denně. 

Vhodné potraviny a ty, kterým je lepší se vyhýbat

V tradičních snídaňových tipech se nejčastěji setkáváme s kombinací pečiva a mléčných produktů. Jako správná volba se nabízí rohlík s bílým či ovocným jogurtem. Pokud děti holdují spíše samotnému pečivu, je vhodné doplnit jej rostlinným tukem, nikoli máslem, plátkem sýra nebo kvalitní šunkou. Nemusíme se bát ani vajíček natvrdo, která jsou zdrojem velmi kvalitních bílkovin, a také obsahují (především žloutek) lutein. Ten chrání oči před vážnými nemocemi a pomáhá tak zachovávat kvalitu našeho zraku. Dětmi oblíbené jsou i domácí pomazánky, například ředkvičková, kedlubnová, cizrnová, brokolicová apod.

V případě, že děti do svého repertoáru rády zařazují mléčné produkty, existuje velmi široký výběr, jak jim živinově i chuťově vyhovět. Kromě jogurtů děti často snídají cereálie s mlékem, na výběr mají maminky také z kombinace tvarohu a ovoce, tvarohu a medu či sirupu, obzvláště vydatné a chutné jsou různé druhy ovocné rýže a jemné celozrnné kaše.

Přínosem pro dětský organismus jsou teplé snídaně, které dokáží zahřát a podpořit metabolismus. Díky vyšší teplotě jídla nedochází k úbytku energie, což snižuje pocit únavy.

Děti mají rády cereálie

Naopak trvanlivé salámy, párky s hořčicí, smažená vejce či koblihy s marmeládou nejsou zrovna vhodnou volbou pro dětský organismus. Tyto potraviny tělo zbytečně zatěžují a nedávají mu vyvážený dostatek všech živin pro postupné uvolňování energie během dne.

Nevhodné mohou být i sladké snídaně či potraviny s vysokým glykemickým indexem. Taková snídaně nezajistí plynulé, pomalé štěpení cukrů, ale zvýší hladinu cukru v krvi příliš rychle. Strmý nárůst hladiny glykémie má za následek vyplavení velké dávky hormonu inzulinu, čímž dochází k rychlejšímu vyhladovění. Dítě tak neukládá správně sacharidové ani tukové zásoby (inzulin je tukotvorný hormon), energie z jídla příliš brzy vyprchá a dítě je po snídani hladové. Takové počínání těla je navíc spojeno s nervozitou, podrážděností, chutěmi na sladké a již zmíněnými onemocněními.

Pečlivý výběr potravin je důležitý

Ovoce a zelenina, které by v žádném jídelníčku chybět neměly, jsou nezbytné hlavně díky obsahu minerálů, vitaminů a vlákniny. Důležitý je i příznivý vliv na hladinu cholesterolu v dětském organismu. Vzhledem k tomu, že každý druh ovoce a zeleniny obsahuje jiné vitaminy, platí zde zásada pestrosti.

Pokud mají děti rády cereálie, je důležité dát si pozor na množství přidaného cukru nebo na cereálie křupavé a extrudované. Ty by mohly být příliš agresivní pro střeva a nerozkládat se tak, aby přispěly dětskému zažívání. Vhodnější jsou třeba rozemleté ovesné vločky. Zdraví střevní mikroflóry můžeme podpořit také správným výběrem pečiva a mléčných produktů. Namísto běžného chleba a bílého pečiva můžeme volit pečivo celozrnné, žitné nebo chléb s pšeničnými klíčky apod.

Pokud se u dětí setkáme s odmítáním běžného mléka nebo neustále se opakujících stejných druhů jogurtů, můžeme přejít na další alternativy jako jsou například kefírové či acidolfilní mléko, kyška nebo rostlinné druhy mléka. Nízkotučný, neslazený tvaroh můžeme dětem zpestřit trochou medu nebo čekankovým sirupem, novinkou mezi sladidly s nízkým glykemickým základem. Dochutit mléčné produkty můžeme také oříšky a semínky, pečlivě rozdrcenými.

V jednoduchosti je síla

Máte-li pocit, že abyste svým dětem připravili skutečně vhodnou snídani, musíte být nutričním odborníkem, nezoufejte. Není tomu tak. Ve skutečnosti je to mnohem prostší a spíše než odborné znalosti mnohdy pomáhá zdravý selský rozum. Hlavní zásady jsou pestrost a vyváženost. Maminky nemusí sledovat tabulku obsahu vitaminů u ovoce a zeleniny. Postačí, když bude talíř pěkně barevný. Každý vitamin totiž dává plodu určitou konkrétní barvu.

Můžeme se také setkat s občasným odmítáním té které potraviny. Nemusí to být hned zdrojem stresu a potíží. Konkrétní potraviny, které dítě odmítá, můžeme na určitou dobu omezit nebo zkusit obměnit za jiné, živinově podobné.

Imagem

Nezapomínáme pít

Ke stravovacím návykům neodmyslitelně patří také pitný režim. Opět se maminky nemusí řídit tabulkou o přesném množství tekutin pro děti určitého věku. Vhodné je, aby dítě mělo po celý den k dispozici na dobře viditelném místě lahev s obyčejnou vodou, a tím předcházelo pocitům žízně. Především ráno je nutné doplnit tekutiny, aby se tělo řádně nastartovalo a vyplavilo vše, co přes noc bazální metabolismus nashromáždil. 

Trpělivost spokojenéíško přináší

Bez trpělivosti se při výchově dětí neobejdete, natožpak při vštěpování správných stravovacích návyků. Při jídle máme každý své vlastní tempo, děti nejsou výjimkou. To samé platí i pro chuti. Děti by tak měly snídat v klidu, nikoli ve spěchu, a rozhodně ne s odporem. Je dobré děti někdy do přípravy snídaně zapojit, dát jim možnost výběru. Samozřejmě z vámi vybraných možností. Pokud chcete, aby děti snídaly, snídejte. Jděte příkladem a buďte jim tím nejlepším vzorem.

Zdroj: Rodina.cz, Vimcojim.cz, Vyzivadeti.cz, Spektrumzdravi.cz, Zdravidoskol.cz, Pestryjidelnicek.cz

Foto: Pixabay.com

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook