Co takhle dát si placentu


Sušená placenta v kapslích, v polévce, jako krém či homeopatikum. Na českém trhu výrazně přibylo možností využití placenty. Otázky ohledně jejího prospívání našemu zdraví však stále zůstávají!
Co takhle dát si placentu

Placenta a její všestranné využití

Plodové lůžko nebo též plodový koláč je specializovaný, velmi komplexní a dočasný orgán, hrající významnou roli během těhotenství. Funkcí placenty je výměna látek a plynů mezi matkou a plodem, zajištění výživy a ochrany dítěte v děloze. Dítěti zajišťuje přívod hormonů, jež jsou nezbytné pro fyziologický průběh těhotenství. V mnoha kulturách je také placenta ceněna jako významný duchovní prvek.

Během třetí fáze porodní je placenta z těla vypuzena a nejčastěji končí coby biologický odpad ve spalovně. V některých případech může být poskytnuta k vědeckým a léčebným účelům. Uplatnění má i v nutriční a výživové oblasti. Časté je ponechání vlastní placenty k nejrůznějším rituálním účelům. Ovšem jen v případě, že si o ni v porodnici samy požádáte.

Porodnice a vydání placenty

Personál porodnice se ohledně vydání placenty a jejího užívání k „jiným“ účelům mnohdy odvolává například na zákon o zdravotních službách nebo na vnitřní směrnice nemocnice. Samotnému vydání by ale neměl nijak bránit. V případě, že jste se rozhodly placentu si ponechat, ověřte si, zda její vydání vybraná porodnice schvaluje. Domluva předem vám může ušetřit případné nepříjemnosti. O práva využití placenty rodičkami se, dnes už i u nás, zasazují různé spolky a nezávislé asociace. Ty ženám nabízejí jak odborné informace a rozšířené znalosti v dané problematice, tak právní přehled a přímou oporu v podobě specialistů. S jejich pomocí si můžete hravě odnést placentu domů třeba v podobě srdíčka na památku. Nebo byste si raději daly koktejl z placenty?

Placenta mimo jiné také chrání plod před infekcemi.

Konzumace placenty - přirozenost nebo zvrácenost?

Placentofágie neboli pojídání placenty je jev, který je společný pro většinu savců. Různé druhy mají různé důvody pro pojídání placenty. Nejčastěji uváděnými motivy jsou maskování stop před predátory, doplňování kalorií a jiných speciálních hormonů po porodu nebo konzumace pro obsah látek tlumících bolest. Předpokládá se, že u člověka bude mít pojídání placenty obdobný vliv na poporodní bolesti jako je tomu u zvířat.

Existují stovky zaznamenaných zkušeností maminek, které si konzumaci placenty nemohou vynachválit. Dělat zde závěry o tom, že je pojídání placenty pro naše psychické i fyzické zdraví prospěšné, je ale velmi předčasné. Vliv placentofágie na člověka nebyl prozatím dostatečně prozkoumán a výsledky z dotazníkových anket v tak malém počtu respondentů nejsou objektivním materiálem pro vynesení finálního rozsudku. V čem tedy tkví výhody konzumace placenty?

Anketa

Uvažovaly jste někdy o zpracování vlastní placenty?
0 %
100 %

Koláč plný živin, nebo jedů?

Maminky, které se rozhodnou sníst svou placentu po porodu, tak činí zejména pro vysoký obsah hodnotných živin a hormonů, které placenta obsahuje. Přijímání vlastních přírodních hormonů zpět do těla má působit jako prevence poporodní deprese a „baby blues“, podporovat hojení a poškození tkání i imunitní systém. Obsažené železo působí proti anémii, vitamin E na hojení kožních buněk a vitamin B6 napomáhá tvorbě protilátek. Konzumace placenty by také měla působit pozitivně na stimulaci a produkci důležitých hormonů jako je oxytocin, prolaktin, endorfin aj. Tyto hormony nám pomáhají v boji proti stresu, depresi, únavě a menopauzálním výkyvům.

Navzdory vysokému množství potřebných látek, obsahuje placenta ještě něco dalšího. Její imunologická funkce spočívá v ochraně dítěte před „cizinci“, tedy před různými patogenními mikroorganismy. Na placentu se tak můžeme dívat dvojím způsobem. Nejen jako na silný zdroj ochrany, ale také jako na nebezpečný inkubátor pro viry hepatitidy, žloutenky, HIV, syfilisu, streptokokových bakterií apod.  Všechny placentou zachycené škodliviny, které proces přípravy placenty nedokáže zničit, se mohou dostat do těla jak matky, tak novorozeného miminka, kterého maminka kojí. Závažné riziko přenosu infekčních chorob, především v době nástupu AIDS, donutilo průmysl vzdát se lidské placenty coby hodnotné ingredience mnoha kosmetických výrobků. Není tedy divu, že lékaři a jiní odborníci před užíváním placenty velmi důrazně varují!

Lékaři varují, že pojídání placenty je velkým rizikem z pohledu přenosu možných infekcí.

Enkapsulace či tinktura? Nebo raději ne?

Pokud se maminky rozhodnou pro tento neobvyklý gurmánský zážitek, měly by zvážit nejen výše zmíněná rizika a zohlednit nedostatečný průzkum, ale také by měly přemýšlet nad samotnou přípravou placenty. Nejčastějším způsobem zpracování plodového lůžka je tzv. enkapsulace. Ta využívá jednak "syrové metody" a metody tradiční čínské medicíny (TCM). Podle TCM jsou zpracovány i informace o kontraindikaci, možných vedlejších účincích a případech, kdy není užívání doporučeno.

Mezi další formy, jejichž způsob příprav se vzájemně dost liší, patří například tinktura, homeopatika, krém či balzám, koktejl nebo esence. Sušenou placentu si můžete přidat třeba do polévky.

Kdokoliv se rozhodne realizovat přípravu placenty pro tato použití, měl by velmi pečlivě volit výrobce a jeho způsoby zpracování.

Zdroje: zpracovaniplacenty.cz, vitalia.cz, denik.cz, zdravotnickydenik.cz

Foto: pixabay.com

Imagem

Jak se stavíte k možnostem zpracování vlastní placenty vy? Sdílejte své názory a zkušenosti s ostatními maminkami!

Jsem tu poprvé,
CHCI SE REGISTROVAT

Registrovat přes Facebook
VYTVOŘIT ÚČET ZDARMA

CHCI SE PŘIHLÁSIT
do svého účtu

Přihlásit přes Facebook